Σαμαράς Ευστάθιος, MD

Νευροχειρουργός

νευροχειρουργός Ευστάθιος Σαμαράς

Ο νευροχειρουργός Ευστάθιος Σαμαράς εξειδικεύεται στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης, η νευροογκολογία, η λειτουργική νευροχειρουργική, η νευροεπεμβατική ακτινολογία, η νευροχειρουργική τραύματος και η επεμβατική αντιμετώπιση του πόνου αποτελούν τομείς ιδιαίτερης ενασχόλησής του.

Στην πρώτη γραμμή της ελάχιστα επεμβατικής νευροχειρουργικής, με τις πιο εξελιγμένες και λιγότερο επώδυνες μεθόδους και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, βελτιστοποιεί το αποτέλεσμα της εγχείρησης και μειώνει το χρόνο ανάρρωσης των ασθενών του.

Ένα πρότυπο θεραπευτήριο με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, και άριστο ιατρικό, επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό.… Περισσότερα

ΝΕΑ

Νέα, δημοσιεύσεις, δραστηριότητες

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
(Όγκοι εγκεφάλου)

Μπορεί να γίνει ολική αφαίρεση του όγκου;

Η κατάλληλη επιλογή της χειρουργικής τεχνικής που θα ακολουθήσει ο χειρουργός, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα μέσα της νευροπλοήγησης και της νευροπαρακολούθησης, δίνουν τη δυνατότητα ολικής εξαίρεσης στη μεγάλη πλειοψηφία των βλαβών.

Όπου αυτό δεν είναι δυνατό λόγω θέσης, μεγέθους ή πιθανότητας νευρολογικού ελλείμματος μετά το χειρουργείο, υπάρχει η δυνατότητα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος σε συνεργασία με ογκολόγους και ακτινοθεραπευτές.

Σε περιπτώσεις καλοήθους βλάβης αρκεί η τακτική μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς.

Το χειρουργείο μπορεί να μου προκαλέσει παράπλευρα προβλήματα όπως δυσκολία στον λόγο ή στην κίνηση;

Η σύγχρονη νευροχειρουργική συνίσταται στην αξιολόγηση ενός συνόλου απεικονιστικών δεδομένων που προκύπτουν και από ειδικές εξετάσεις (λειτουργική MRI-δεσμιδογραφία) τα οποία ενσωματώνονται στον νευροπλοηγό και σε συνδυασμό με τη διεγχειρητική παρουσία νευροπαρακολούθησης ελαχιστοποιούν την πιθανότητα νευρολογικού ελλείμματος.

Ο σύγχρονος νευροχειρουργός γνωρίζει προεγχειρητικά τις ευαίσθητες περιοχές του εγκεφάλου και διεγχειρητικά τις επιβεβαιώνει. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζονται και τακτικές αναισθησίας σε εγρήγορση του ασθενούς (awake craniotomy).

Πόση ώρα διαρκεί το χειρουργείο;

Εξαρτάται από τη θέση, το μέγεθος και την προσβασιμότητα της βλάβης. Σημασία δεν έχει ο χρόνος στη νευροχειρουργική, αλλά το τελικό αποτέλεσμα.

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ
ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ – ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ

Θα αποκατασταθεί η κινητικότητά μου μετά το χειρουργείο;

Στόχος της χειρουργικής παρέμβασης είναι η επίλυση του προβλήματος του ασθενούς και η γρήγορη επαναφορά στην καθημερινότητά του.

Κάθε ασθενής αποτελεί μία διαφορετική, μοναδική περίπτωση που απαιτεί εξατομικευμένη ιατρική πρακτική.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στοχεύει στο καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα και στη σημαντική ανακούφιση του ασθενούς.

Θα σταματήσει ο πόνος με το χειρουργείο;

Αυτή είναι μία από τις πλέον βασικές επιδιώξεις της νευροχειρουργικής παρέμβασης στον ασθενή. Η εξατομικευμένη παρέμβαση εξασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Πόσο μεγάλη είναι η τομή;

Η μικροχειρουργική παρέμβαση συνίσταται σε μικρές τομές (οπές) και σχεδόν αναίμακτες επεμβάσεις.

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΙΑ

Θα φαίνεται η βαλβίδα;

Όχι. Η παρέμβαση γίνεται υποδορίως και δεν είναι ορατή.

Θα έχω κανονική ζωή με τη βαλβίδα ή θα έχω περιορισμούς;

Ειδικοί περιορισμοί δεν υπάρχουν μετά την τοποθέτηση της βαλβίδας και η αναβάθμιση της ζωής του ασθενούς είναι πολύ σημαντική. Όπως και σε κάθε χειρουργείο που εμφυτεύεται ξένο σώμα, οι ασθενείς λαμβάνουν προφυλακτικά μέτρα σε περιπτώσεις μίας λοίμωξης πχ αναπνευστικού, ουροποιητικού.

Πόση ώρα διαρκεί το χειρουργείο;

Το χειρουργείο διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, η δε χρήση νευροπλοήγησης εξασφαλίζει ιδανικό χειρουργικό αποτέλεσμα.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Τι είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος;

Καθορισμένη ημέρα πριν από το χειρουργείο επισκέπτεστε το νοσοκομείο για να κάνετε προεγχειρητικό έλεγχο (στο Τμήμα Προεγχειρητικού Ελέγχου στον -1 όροφο).
Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει:

 • εξετάσεις αίματος (γενική αίματος, βιοχημικό έλεγχο, έλεγχο πήξης)
 • ακτινογραφία θώρακος
 • ηλεκτροκαρδιογράφημα, καρδιολογική εκτίμηση
 • αναισθησιολογική εκτίμηση
 • test covid-19

Διαδικασία εισαγωγής στο νοσοκομείο

Την ημέρα του χειρουργείου προσέρχεστε στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου, περίπου 2 ώρες νωρίτερα. Η γραμματέας του ιατρού ή άλλος εξουσιοδοτημένος υπάλληλος, σας συνοδεύει για να γίνει η διαδικασία εισαγωγής.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας την ημέρα του χειρουργείου;

 • Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
 • ΑΦΜ, ΔΟΥ, ΑΜΚΑ,TK, email.
 • Bιβλιάριο υγείας. Εάν πρόκειται για έμμεσο ασφαλισμένο απαιτείται και το ΑΜΚΑ και το βιβλιάριο του κύριου ασφαλισμένου.
 • Αριθμός ασφαλιστήριου συμβολαίου, εφόσον υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια. Θα πρέπει να γνωρίζετε τη θέση κάλυψης που δικαιούστε.
 • Προηγούμενες εξετάσεις που σχετίζονται με την αιτία της εισαγωγής.
 • Σε περίπτωση που λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να γνωρίζετε την ονομασία των φαρμάκων, την προκαθορισμένη ημερήσια δοσολογία και να προσκομίσετε τα σκευάσματα.
 • Εάν είστε ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ ή (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.) της Τραπέζης της Ελλάδος: πρέπει να προσκομίσετε την έγκριση εισαγωγής από το ταμείο σας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.
 • Προσωπικά είδη (νυχτικό/πυτζάμες, αντιολισθητικές παντόφλες, οδοντόβουρτσα κλπ).

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Το όνομά σας
Υποχρεωτικό πεδίο
Υποχρεωτικό πεδίο
Το επώνυμό σας
Υποχρεωτικό πεδίο
Υποχρεωτικό πεδίο
Ο αριθμός τηλεφώνου σας
Υποχρεωτικό πεδίο
Υποχρεωτικό πεδίο
Διεύθυνση E-mail
Είσαγετε το e-mail σας
Είσαγετε το e-mail σας
Επιλέξτε ημερομηνία
Field is required!
Field is required!
Επιλέξτε ώρα
Field is required!
Field is required!
Το σχόλιο σας...
Field is required!
Field is required!

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

image

Αριστοτέλης Τ.

Η ευγνωμοσύνη μου συνοψίζεται σε μερικές λέξεις: Μου έσωσε τη ζωή. Είναι άνθρωπος και ιατρός ευθύς, ευπροσήγορος, ειλικρινής, ευγενής, άξιος εμπιστοσύνης. Είναι εκείνος που συνεχίζει να τηρεί τον όρκο του Ιπποκράτη. Ευχαριστώ. (Επέμβαση τοποθέτησης βαλβίδας υδροκεφαλίας)
image

Κική Δ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς με εκτίμηση και σεβασμό στον νευροχειρουργό Ευστάθιο Σαμαρά για την υπευθυνότητα με την οποία ασκεί το λειτούργημά του. Είναι πάντα δίπλα στον συνάνθρωπο. (Επέμβαση μικροδισκεκτομής)
image

Mαρίνα Τ.

Έκανα ένα πολύ σοβαρό χειρουργείο και όλα εξελίχθηκαν όπως μου τα εξήγησε από την αρχή. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη από την αντιμετώπιση του γιατρού μου και την φροντίδα του, που ήταν συνεχής και αμείωτη από την αρχή ως το τέλος. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του. (Σύνθετη θωρακοοσφυϊκή σπονδυλοδεσία με σωματεκτομή)