ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
(Όγκοι εγκεφάλου)

Μπορεί να γίνει ολική αφαίρεση του όγκου;

Η κατάλληλη επιλογή της χειρουργικής τεχνικής που θα ακολουθήσει ο χειρουργός, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα μέσα της νευροπλοήγησης και της νευροπαρακολούθησης, δίνουν τη δυνατότητα ολικής εξαίρεσης στη μεγάλη πλειοψηφία των βλαβών.

Όπου αυτό δεν είναι δυνατό λόγω θέσης, μεγέθους ή πιθανότητας νευρολογικού ελλείμματος μετά το χειρουργείο, υπάρχει η δυνατότητα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος σε συνεργασία με ογκολόγους και ακτινοθεραπευτές.

Σε περιπτώσεις καλοήθους βλάβης αρκεί η τακτική μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς.

Το χειρουργείο μπορεί να μου προκαλέσει παράπλευρα προβλήματα όπως δυσκολία στον λόγο ή στην κίνηση;

Η σύγχρονη νευροχειρουργική συνίσταται στην αξιολόγηση ενός συνόλου απεικονιστικών δεδομένων που προκύπτουν και από ειδικές εξετάσεις (λειτουργική MRI-δεσμιδογραφία) τα οποία ενσωματώνονται στον νευροπλοηγό και σε συνδυασμό με τη διεγχειρητική παρουσία νευροπαρακολούθησης ελαχιστοποιούν την πιθανότητα νευρολογικού ελλείμματος.

Ο σύγχρονος νευροχειρουργός γνωρίζει προεγχειρητικά τις ευαίσθητες περιοχές του εγκεφάλου και διεγχειρητικά τις επιβεβαιώνει. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζονται και τακτικές αναισθησίας σε εγρήγορση του ασθενούς (awake craniotomy).

Πόση ώρα διαρκεί το χειρουργείο;

Εξαρτάται από τη θέση, το μέγεθος και την προσβασιμότητα της βλάβης. Σημασία δεν έχει ο χρόνος στη νευροχειρουργική, αλλά το τελικό αποτέλεσμα.

Θα φαίνεται η τομή;

Η χρήση εντοπιστικών μεθόδων όπως της νευροπλοήγησης, ελαχιστοποιεί τις τομές και τις καθιστά κατά το δυνατόν μικρότερες.

Θα πονάω μετά το χειρουργείο;

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές συνάδουν με ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου. Η μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς αποτελεί ομαδική δουλειά νευροχειρουργού και αναισθησιολόγου, που φροντίζουν για την ομαλή πορεία του ασθενούς.

Πότε θα σηκωθώ από το κρεβάτι μετά την αφαίρεση του όγκου;

Οι πρώτες 24 ώρες μετά το χειρουργείο αφορούν παραμονή του ασθενούς για παρακολούθηση στη μονάδα εντατικής θεραπείας, με τον ασθενή τις περισσότερες φορές σε εγρήγορση ή σε σταδιακή αφύπνιση.

Μετά την μετεγχειρητική διενέργεια αξονικής τομογραφίας εγκεφάλου, ο ασθενής εξέρχεται της μονάδας (ΜΕΘ) και συνεχίζει τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο, όντας περιπατητικός.

Πόσες μέρες θα νοσηλευτώ;

Εξαρτάται από το είδος του χειρουργείου. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής εξέρχεται την 3-4 μετεγχειρητική ημέρα.

Θα μπορώ να αυτοεξυπηρετούμαι μετά το χειρουργείο;

Ένα 24ωρο μετά το χειρουργείο, όταν ο ασθενής εξέλθει από τη ΜΕΘ, κινητοποιείται σταδιακά και αυτοεξυπηρετείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Όπου αυτό δεν είναι δυνατό ή δεν ενδείκνυται, αυτό γίνεται σταδιακά ανάλογα με την περίπτωση.

Υπάρχει πιθανότητα να έχω και πάλι όγκο μετά το χειρουργείο;

Η προσπάθεια ριζικής εξαίρεσης της βλάβης με διατήρηση άριστης νευρολογικής εικόνας αποτελεί δόγμα για την νευροχειρουργική προσέγγιση των ασθενών μας. Όταν δεν είναι εφικτό ή όταν η εξαιρούμενη βλάβη χρήζει περαιτέρω μετεγχειρητικής θεραπείας, η ομάδα των συνεργαζόμενων ογκολόγων και ακτινοθεραπευτών απαντά με τον πλέον σύγχρονο τρόπο στις ανάγκες διαχείρισης του ασθενούς.

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ
ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ – ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ

Θα αποκατασταθεί η κινητικότητά μου μετά το χειρουργείο;

Στόχος της χειρουργικής παρέμβασης είναι η επίλυση του προβλήματος του ασθενούς και η γρήγορη επαναφορά στην καθημερινότητά του. Κάθε ασθενής αποτελεί μία διαφορετική, μοναδική περίπτωση που απαιτεί εξατομικευμένη ιατρική πρακτική. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στοχεύει στο καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα και στη σημαντική ανακούφιση του ασθενούς.

Θα σταματήσει ο πόνος με το χειρουργείο;

Αυτή είναι μία από τις πλέον βασικές επιδιώξεις της νευροχειρουργικής παρέμβασης στον ασθενή. Η εξατομικευμένη παρέμβαση εξασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Πόσο μεγάλη είναι η τομή;

Η μικροχειρουργική παρέμβαση συνίσταται σε μικρές τομές (οπές) και σχεδόν αναίμακτες επεμβάσεις.

Πόσες μέρες θα νοσηλευτώ;

Η πλειοψηφία των χειρουργείων απαιτεί νοσηλεία λίγων ωρών και οι ασθενείς εξέρχονται από το νοσοκομείο μέσα σε 24 ώρες.

Σε ορισμένα περιστατικά, που απαιτείται περαιτέρω ιατρική φροντίδα, η νοσηλεία προσαρμόζεται στις ανάγκες του χειρουργείου και του συγκεκριμένου ασθενούς.

Πότε θα σηκωθώ από το κρεβάτι;

Η έγερση του ασθενούς γίνεται την ίδια μέρα, ώρες μετά το χειρουργείο.

Μετά το χειρουργείο θα χρειαστώ κηδεμόνα ή κάτι άλλο;

Η συνήθης πρακτική είναι ο ασθενής να μην χρησιμοποιεί υποβοηθήματα ή άλλου είδους προστασία μετά το χειρουργείο.

Πότε θα επιστρέψω στις δραστηριότητές μου;

Το είδος του χειρουργείου και η μορφή της πάθησης καθορίζει τον χρόνο επανόδου στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες. Στη συνήθη πρακτική, αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται σχεδόν άμεσα.

Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική αποκατάσταση;

Δεν περιλαμβάνει ειδικού τύπου θεραπείες παρά μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει προγενέστερο νευρολογικό πρόβλημα, οπότε και η εικόνα του ασθενούς ορίζει τι είδους αποκατάσταση θα χρειαστεί.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας την ημέρα του χειρουργείου;

 • Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
 • ΑΦΜ, ΔΟΥ, ΑΜΚΑ,TK, email.
 • Bιβλιάριο υγείας. Εάν πρόκειται για έμμεσο ασφαλισμένο απαιτείται και το ΑΜΚΑ και το βιβλιάριο του κύριου ασφαλισμένου.
 • Αριθμός ασφαλιστήριου συμβολαίου, εφόσον υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια. Θα πρέπει να γνωρίζετε τη θέση κάλυψης που δικαιούστε.
 • Προηγούμενες εξετάσεις που σχετίζονται με την αιτία της εισαγωγής
 • Σε περίπτωση που λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να γνωρίζετε την ονομασία των φαρμάκων, την προκαθορισμένη ημερήσια δοσολογία και να προσκομίσετε τα σκευάσματα
 • Εάν είστε ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ ή (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.) της Τραπέζης της Ελλάδος: πρέπει να προσκομίσετε την έγκριση εισαγωγής από το ταμείο σας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας
 • Προσωπικά είδη (νυχτικό/πυτζάμες, αντιολισθητικές παντόφλες, οδοντόβουρτσα κλπ)

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΙΑ

Θα φαίνεται η βαλβίδα;

Όχι. Η παρέμβαση γίνεται υποδορίως και δεν είναι ορατή.

Θα έχω κανονική ζωή με τη βαλβίδα ή θα έχω περιορισμούς;

Ειδικοί περιορισμοί δεν υπάρχουν μετά την τοποθέτηση της βαλβίδας και η αναβάθμιση της ζωής του ασθενούς είναι πολύ σημαντική. Όπως και σε κάθε χειρουργείο που εμφυτεύεται ξένο σώμα, οι ασθενείς λαμβάνουν προφυλακτικά μέτρα σε περιπτώσεις μίας λοίμωξης πχ αναπνευστικού, ουροποιητικού.

Πόση ώρα διαρκεί το χειρουργείο;

Το χειρουργείο διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, η δε χρήση νευροπλοήγησης εξασφαλίζει ιδανικό χειρουργικό αποτέλεσμα.

Πόσες μέρες μετά το χειρουργείο θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα;

Στην πλειοψηφία των ασθενών αυτό γίνεται στις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Η τοποθέτηση ρυθμιζόμενης βαλβίδας εξασφαλίζει την ομαλή, σταδιακή υποχώρηση των συμπτωμάτων του ασθενούς, χωρίς να επιβαρύνει την ομαλότητα της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Πόσες μέρες θα νοσηλευτώ;

Το χρονικό διάστημα της παραμονής ασθενούς στο νοσοκομείο είναι περίπου 48 ώρες.

Θα πονάω πολύ μετά το χειρουργείο;

Όχι. Η τοποθέτηση βαλβίδας δεν είναι παρέμβαση που προκαλεί ιδιαίτερο πόνο στον ασθενή, ο οποίος ούτω ή άλλως καλύπτεται φαρμακευτικά.

Θα μπορώ να αυτοεξυπηρετούμαι μετά το χειρουργείο;

Στόχος της παρέμβασης είναι η μεγαλύτερη αυτονομία του ασθενούς και η επάνοδός του στη φυσιολογική του δράση.

Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική αποκατάσταση;

Δεν υπάρχει ειδική μετεγχειρητική αποκατάσταση και ο ασθενής δεν ακολουθεί κάποιο ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας.

Η τοποθέτηση βαλβίδας υδροκεφαλίας απαιτεί συχνή επαφή με τον γιατρό;

Στους ασθενείς με βαλβίδα υδροκεφαλίας ακολουθείται ένα ειδικό πρωτόκολλο παρακολούθησης που απαιτεί στον πρώτο μετεγχειρητικό μήνα την επάνοδο του ασθενούς τουλάχιστον δύο φορές ώστε να ελεγχθεί το στάτους λειτουργίας της βαλβίδας και να γίνουν οι απαραίτητες πιθανές ρυθμίσεις της. Αφού επιτευχθεί το ιδανικό χειρουργικό αποτέλεσμα η επανεκτίμηση του ασθενούς γίνεται σε 6μηνιαία βάση.

Θα χρειαστεί κάποτε να κάνω αντικατάσταση της βαλβίδας;

Η βαλβίδα υδροκεφαλίας δεν έχει σαφή χρονικό ορίζοντα λήξης της λειτουργίας της.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Τι είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος;

Καθορισμένη ημέρα πριν από το χειρουργείο επισκέπτεστε το νοσοκομείο για να κάνετε προεγχειρητικό έλεγχο (στο Τμήμα Προεγχειρητικού Ελέγχου στον -1 όροφο).
Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει:

 • εξετάσεις αίματος (γενική αίματος, βιοχημικό έλεγχο, έλεγχο πήξης)
 • ακτινογραφία θώρακος
 • ηλεκτροκαρδιογράφημα, καρδιολογική εκτίμηση
 • αναισθησιολογική εκτίμηση
 • test covid-19

Διαδικασία εισαγωγής στο νοσοκομείο

Την ημέρα του χειρουργείου προσέρχεστε στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου, περίπου 2 ώρες νωρίτερα. Η γραμματέας του ιατρού ή άλλος εξουσιοδοτημένος υπάλληλος, σας συνοδεύει για να γίνει η διαδικασία εισαγωγής.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας την ημέρα του χειρουργείου;

 • Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
 • ΑΦΜ, ΔΟΥ, ΑΜΚΑ,TK, email.
 • Bιβλιάριο υγείας. Εάν πρόκειται για έμμεσο ασφαλισμένο απαιτείται και το ΑΜΚΑ και το βιβλιάριο του κύριου ασφαλισμένου.
 • Αριθμός ασφαλιστήριου συμβολαίου, εφόσον υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια. Θα πρέπει να γνωρίζετε τη θέση κάλυψης που δικαιούστε.
 • Προηγούμενες εξετάσεις που σχετίζονται με την αιτία της εισαγωγής.
 • Σε περίπτωση που λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να γνωρίζετε την ονομασία των φαρμάκων, την προκαθορισμένη ημερήσια δοσολογία και να προσκομίσετε τα σκευάσματα.
 • Εάν είστε ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ ή (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.) της Τραπέζης της Ελλάδος: πρέπει να προσκομίσετε την έγκριση εισαγωγής από το ταμείο σας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.
 • Προσωπικά είδη (νυχτικό/πυτζάμες, αντιολισθητικές παντόφλες, οδοντόβουρτσα κλπ).