Μία πρωτοποριακή λύση ανακάλυψαν ερευνητές για να ελέγχουν την αστάθεια της αρτηριακής πίεσης που εμφανίζεται μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Σε ασθενείς με κάκωση του νωτιαίου μυελού, ορισμένα συστήματα του οργανισμού δεν ρυθμίζουν πια αυτόματα συγκεκριμένες λειτουργίες. Συχνά πέφτει ξαφνικά η αρτηριακή πίεση, ζαλίζονται, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και η μοναδική λύση που υπάρχει μέχρι τώρα είναι η φαρμακευτική αγωγή, που τους επιτρέπει να έχουν μία κανονική καθημερινότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, οι διεγέρτες του νωτιαίου μυελού μπορούν να “γεφυρώσουν” το αυτόνομο σύστημα ρύθμισης της πίεσης που έχει οργανισμός και να ελέγξουν την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα.

Η νέα μέθοδος Καναδών και Ελβετών ερευνητών μπορεί να αλλάξει τη ζωή ασθενών με τραύματα του νωτιαίου μυελού, επιτρέποντάς τους να έχουν δραστηριότητες που δεν μπορούσαν στο παρελθόν, χωρίς να χρειάζονται πλέον φάρμακα.

Ο νωτιαίος μυελός λειτουργεί ως γραμμή επικοινωνίας, που επιτρέπει στον εγκέφαλο να στέλνει σήματα για να “πει” στον οργανισμό, μεταξύ άλλων, πως να κινηθεί και πως να ελέγξει ζωτικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης. Αυτή η γραμμή επικοινωνίας κόβεται όταν τραυματίζεται ο νωτιαίος μυελός.

«Δημιουργήσαμε μία πλατφόρμα με στόχο την κατανόηση των μηχανισμών που προκαλούν αστάθεια της πίεσης μετά τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού κι έτσι καταφέραμε να βρούμε αυτή την πρωτοποριακή λύση», είπαν οι ερευνητές.

Ήδη γίνονται κλινικές δοκιμές στον Καναδά και την Ελβετία και όπως είπαν οι ερευνητές σε συνεργασία με την εταιρία Onward δημιουργούν ένα είδος νευροδιεγέρτη ειδικά για τη ρύθμιση της πίεσης ασθενών με τραύματα του νωτιαίου μυελού.

Στη μελέτη χρησιμοποίησαν στοχευμένη επισκληρίδιο νευροδιέγερση (διέγερση του νωτιαίου μυελού) και σταθεροποίησαν την αιμοδυναμική, δηλαδή τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, έτσι ώστε τα ζωτικά όργανα να διατηρήσουν την κατάλληλη αιμάτωση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το ακριβές σημείο που πρέπει να τοποθετηθεί ο νευροδιεγέρτης στη σπονδυλική στήλη και το κύκλωμα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος που ελέγχει την αρτηριακή πίεση. Κατάφεραν λοιπόν να δημιουργήσουν ένα κλειστό νευροπροσθετικό σύστημα επικοινωνίας, το οποίο υποκαθιστά τον απολεσθέντα αιμοδυναμικό έλεγχο.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που ασθενείς με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού μπορούν να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή που παίρνουν για τη αρτηριακή πίεση και να απολαμβάνουν πλήρως την καθημερινότητά τους, έχοντας πλέον πολύ καλύτερη ροή αίματος στον εγκέφαλο και στα όργανά τους», είπαν οι ερευνητές και τόνισαν ότι «οι ασθενείς έχουν πλήρη συνείδηση, μπορούν να στέκονται όρθιοι χωρίς να χάνουν τις αισθήσεις τους και μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι θα μειωθεί και ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών για τους ασθενείς με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού».

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Nature, εδώ: https://www.nature.com/articles/s41586-020-03180-w