Η αντλία ενδορραχιαίας έγχυσης φαρμάκου είναι μια αποτελεσματική επιλογή διαχείρισης του καρκινικού πόνου, καθώς χορηγούμε μικρότερες δόσεις αναλγητικών, ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες και βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του ασθενή.

Η αντλία ενδορραχιαίας έγχυσης φαρμάκου απελευθερώνει αναλγητικά στον ενδορραχιαίο / υπαραχνοειδή χώρο που περιβάλλει τόσο το νωτιαίο μυελό όσο και τον εγκέφαλο και περιέχει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ).

Για ποιους καρκινοπαθείς είναι κατάλληλη η αντλία ενδορραχιαίας έγχυσης φαρμάκων;

Η συγκεκριμένη αντλία θεωρείται κατάλληλη λύση για ασθενείς στους οποίους η συντηρητική αντιμετώπιση έχει αποτύχει, ενώ η χειρουργική θεραπεία δεν είναι δυνατόν να τους βοηθήσει. Ο χρόνιος πόνος αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση διαλύματος μορφίνης.

Μελέτη Βρετανών ερευνητών έδειξε ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη αντλιών ενδορραχιαίας έγχυσης φαρμάκου για την αντιμετώπιση του πόνου στους ασθενείς με καρκίνο, αλλά παρατηρείται χάσμα μεταξύ των αναγκών των καρκινοπαθών και των παροχών τέτοιου είδους αντλιών στους καρκινοπαθείς στην Αγγλία.

Οι αντλίες ενδορραχιαίας έγχυσης φαρμάκων έχει αποδειχθεί κλινικά ότι είναι μία αποτελεσματική και οικονομική μέθοδος για τη διαχείριση του καρκινικού πόνου.

Μόνο 30 από τους 8.000 καρκινοπαθείς έβαλαν την αντλία που θα μείωνε τον πόνο

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία του εθνικού συστήματος υγείας στην Αγγλία για τις αντλίες ενδορραχιαίας έγχυσης φαρμάκων που εμφυτεύθηκαν σε καρκινοπαθείς από το 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 και υπολόγισαν πόσοι πολλοί καρκινοπαθείς θα είχαν επωφεληθεί εάν είχαν κι εκείνοι τη δυνατότητα να βάλουν τέτοιου είδους αντλία για να μειωθεί ο πόνος που βιώνουν.

Διαπίστωσαν ότι κάθε χρόνο αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των καρκινοπαθών που θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να καλύπτεται από το εθνικό σύστημα υγείας η εμφύτευσης αντλίας ενδορραχιαίας έγχυσης φαρμάκου για την αντιμετώπιση του εντονότατου πόνου.

Οι αριθμοί στους οποίους κατέληξαν, προκαλούν εντύπωση. Υπολόγισαν ότι από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019 τουλάχιστον 8.000 ασθενείς που υπέφεραν από καρκινικό πόνο θα μπορούσαν να έχουν βάλει αντλία ενδορραχιαίας έγχυσης φαρμάκου και να έχει αλλάξει η ζωή τους. Δυστυχώς όμως, εμφυτεύθηκε μόνο σε 30 ασθενείς η αντλία που μειώνει σημαντικά τον πόνο. Συνολικά 458 ασθενείς έκαναν διαφόρων ειδών επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου.

 

Πως τοποθετείται η αντλία ενδορραχιαίας χορήγησης φαρμάκων

Η επέμβαση εμφύτευσης της αντλίας περιλαμβάνει την εισαγωγή του καθετήρα έγχυσης ενδορραχιαία (στον υπαραχνοειδή χώρο στη μέση) κάτω από το δέρμα, είτε διαδερμικά με τη βοήθεια ειδικής βελόνης είτε μέσω μιας μικρής τομής.

Το άκρο του καθετήρα ενώνεται με την αντλία χορήγησης του φαρμάκου, η οποία εμφυτεύεται υποδορίως στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα.

Η διαδικασία εμφύτευσης απαιτεί γενική αναισθησία. Η μπαταρία της αντλίας διαρκεί έως 5 έτη.

Η αντλία προγραμματίζεται με τη βοήθεια εξωτερικής μονάδας ώστε να χορηγεί την ενδεδειγμένη δόση του φαρμάκου και ανατροφοδοτείται με το φαρμακευτικό διάλυμα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μετά την εμφύτευση αντλίας ενδορραχιαίας έγχυσης φαρμάκου υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν οι εξής επιπλοκές: λοίμωξη, αιμάτωμα, μετακίνηση του καθετήρα, ρήξη ή γωνίωση του καθετήρα με αποτέλεσμα τη μειωμένη χορήγηση φαρμάκου. Η τακτική παρακολούθηση της λειτουργίας της αντλίας μειώνει τις πιθανότητες επιπλοκών.

Η άποψή μου

Οι αντλίες ενδορραχιαίας έγχυσης φαρμάκου έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου, όπως άλλωστε και σε άλλα είδη χρόνιου πόνου. Σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς, με σχετικά υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης και πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη φαρμακευτικά μέτρα η τοποθέτηση αντλίας πόνου αποτελεί μια αξιόπιστη και ικανή λύση να δώσει απτά αποτελέσματα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την επεμβατική αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου εδώ  και να διαβάσετε τα αποτελέσματα της Βρετανικής μελέτης εδώ.