Η ούρηση είναι μία από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Η διαδικασία της παραγωγής και αποβολής των ούρων γίνεται από το ουροποιητικό σύστημα: από τους δύο νεφρούς και τους δύο ουρητήρες που αποτελούν το ανώτερο ουροποιητικό σύστημα καθώς και την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα (το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα).

Υπεύθυνο για τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος είναι το νευρικό σύστημα, δηλαδή ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα περιφερικά νεύρα.

Γιατί κάποιες νευρολογικές παθήσεις επηρεάζουν την ούρηση;

Ορισμένες νευρολογικές παθήσεις επηρεάζουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της “αποθήκευσης” των ούρων στην ουροδόχο κύστη, αλλά και στον συντονισμό και τον έλεγχο της ούρησης.

Βλάβες στο νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα που επηρεάζουν στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα το σωληνάκι που παίρνει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη (την ουρήθρα) και στους μύες που ελέγχουν την απελευθέρωση των ούρων (οι σφιγκτήρες).

Ορισμένες νευρολογικές παθήσεις δημιουργούν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη ή τους σφιγκτήρες και ορισμένες περιπτώσεις και με τα δύο.

Διαταραχές της ούρησης που μπορεί να σηματοδοτούν νευρολογικά προβλήματα

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα νευρολογικών παθήσεων που σχετίζονται με την ούρηση.

Ακράτεια

Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε οποιουδήποτε είδους ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Δεν πρόκειται για νόσο, αλλά για σύμπτωμα.

Συχνουρία

Σε περιπτώσεις συχνουρίας ο ασθενής παρουσιάζει συχνές ουρήσεις (περισσότερες από 8 το 24ωρο) και σε κάθε μία από αυτές βγαίνει μικρή ποσότητα ούρων.

Κατακράτηση ούρων

Στις περιπτώσεις κατακράτησης ούρων (επίσχεσης ούρων) ο ασθενής δεν μπορεί να ουρήσει, ενώ έχει έντονη επιθυμία. Υπάρχουν δύο είδη κατακράτησης ούρων: η οξεία και η χρόνια.

Επιτακτική ούρηση (έπειξη για ούρηση)

Έπειξη για ούρηση είναι η ξαφνική, ισχυρή επιθυμία για ούρηση, που είναι δύσκολο να ανασταλεί και εμφανίζεται συνήθως στις περιπτώσεις συχνουρίας.

Πότε πρέπει να ελεγχθεί το νευρικό σύστημα;

Όταν ο ουρολόγος αποκλείει την ύπαρξη προβλήματος στο ουροποιητικό σύστημα, το αμέσως επόμενο βήμα πρέπει να είναι ο έλεγχος του νευρικού συστήματος.

Υπάρχει μία σειρά σοβαρών παθήσεων, στα συμπτώματα των οποίων συγκαταλέγονται οι διαταραχές της ούρησης.

Οι πιο συχνές από αυτές είναι:

Εγκεφαλικές βλάβες όπως ο υδροκέφαλος, το εγκεφαλικό και ο όγκος εγκεφάλου συχνά προκαλούν ακράτεια ούρων και ενίοτε συχνουρία και επιτακτική ούρηση.

Βλάβες του νωτιαίου μυελού όπως σε τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης (θωρακικής και αυχενικής μοίρας) ή στην πολλαπλή σκλήρυνση, προκαλούν ακράτεια ούρων και επιτακτική ούρηση.

Βλάβες των περιφερικών νεύρων, που μπορεί παραδείγματος χάριν να οφείλονται σε εκτεταμένη οσφυϊκή δισκοκήλη, μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση ούρων και εν συνεχεία ακράτεια.

Οι διαταραχές της ούρησης που οφείλονται σε βλάβη του νευρικού συστήματος αποτελούν πολύ σοβαρό σύμπτωμα και απαιτείται άμεσα έλεγχος, προκειμένου να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί με νευροχειρουργική παρέμβαση το αίτιο που προκαλεί τη διαταραχή.