Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, μοναδικός και ότι για κάθε ασθενή η ιδανική θεραπεία είναι απόλυτα εξατομικευμένη. Είμαι στη διάθεσή σας.
XΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ - ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Επισκληρίδιες - ενδοτρηματικές εγχύσεις
Τι είναι οι επισκληρίδιες – ενδοτρηματικές εγχύσεις;
Μία συντηρητική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης είναι οι εγχύσεις, επισκληρίδιες και ενδοτρηματικές. Υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση γίνεται έγχυση στεροειδών ή και αναισθητικών φαρμάκων.
Επισκληρίδια έγχυση
Στην τεχνική της επισκληρίδιας έγχυσης, ο νευροχειρουργός οδηγεί μία βελόνη έως τον επισκληρίδιο χώρο, που περιβάλλει τα νωτιαία νεύρα και εγχύει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές φαρμακευτικές ουσίες.
Ενδοτρημ ατική έγχυση
Στην τεχνική της ενδοτρηματικής έγχυσης ο νευροχειρουργός εγχύει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές φαρμακευτικές ουσίες στο νευρικό τρήμα, το σημείο εξόδου της νευρικής ρίζας από τη σπονδυλική στήλη.
Και στις δύο τεχνικές, η επέμβαση διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και δεν απαιτείται νοσηλεία.
Με τη δράση του αναλγητικού και την παράλληλη σταδιακή μείωση της φλεγμονής, ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες (RF)
Τι είναι η νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες (RF);
Η νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες (RF) είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την αντιμετώπιση του χρόνιου περιφερικού νευροπαθητικού πόνου, ο οποίος εκφράζεται μέσα από διάφορα σύνδρομα, όπως η οσφυαλγία, η αυχεναλγία, η ισχιαλγία και η νευραλγία τριδύμου.
Η νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες (RF) εξασφαλίζει την αναστολή της μετάδοσης του πόνου για περίοδο που μπορεί να φθάσει και τους 18 μήνες.
Η νευρόλυση με RF είναι πολύ σύντομη διαδικασία και γίνεται με τοπική αναισθησία.
Μέσω ακτινοσκοπικής πλοήγησης μία διαδερμική βελόνη που εσωκλείει ένα ηλεκτρόδιο, οδηγείται στον παθολογικό στόχο.
Ακολουθεί ένα κινητικό τεστ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η απόσταση ασφαλείας από το κινητικό νεύρο. Κατόπιν, ενεργοποιείται το ηλεκτρόδιο προκαλώντας στον στόχο ελεγχόμενη, τοπική αύξηση της θερμοκρασίας και συνεπώς “αδρανοποίηση” του νεύρου.
Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί.
Η νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες (RF) είναι μία αναίμακτη τεχνική κατά την οποία ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 3-4 ώρες συνολικά και μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του άμεσα.
Δισκοπλαστική με discogel
Τι είναι η δισκοπλαστική με discogel;
Η διαδερμική δισκοπλαστική με τη χρήση discogel είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που εφαρμόζεται για τη θεραπεία της δισκοπάθειας είτε αυτή οφείλεται σε δισκοκήλη είτε σε εκφυλισμό μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Στη δισκοπλαστική με discogel, μέσω μίας λεπτής βελόνης χορηγείται στον πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου ένα διάλυμα σε μορφή gel. Το gel αυτό μπλοκάρει τους αλγοϋποδοχείς, σφραγίζει τις ρωγμές του ινώδους δακτυλίου και περιορίζει τη φλεγμονή στο κέντρο του δίσκου, μακριά από τις νευρικές ρίζες.
Η δισκοπλαστική με τη χρήση discogel μπορεί να αποτελεί τη ριζική αντιμετώπιση της δισκοπάθειας σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς, καθώς συρρικνώνει την κήλη και επιδιορθώνει τον ινώδη δακτύλιο. Είναι μία αναίμακτη επέμβαση, που γίνεται υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο και εκτελείται υπό τοπική ή γενική αναισθησία.
Διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα.
Τα αποτελέσματα της δισκοπλαστικής με discogel είναι εξαιρετικά σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών με σχετικά μικρές δισκοκήλες. Η σωστή προεγχειρητική αξιολόγηση του ασθενούς, είναι η πιο σπουδαία παράμετρος για το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.
Ο ασθενής νιώθει άμεσα τη μείωση του πόνου και σε 2-3 εβδομάδες υπάρχει πλήρης αποκατάσταση.
Μικροδισκεκτομή
Τι είναι η μικροδισκεκτομή;
Η μικροδισκεκτομή (οσφυϊκή μικροδισκεκτομή ή μικροαποσυμπίεση) είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που απαιτείται όταν δεν έχουν επιτυχία οι συντηρητικές θεραπείες σε περιπτώσεις κήλης μεσοσπονδυλίου οσφυϊκού δίσκου (δισκοκήλης).
Καθώς η δισκοκήλη επεκτείνεται, πιέζει και ερεθίζει τα νεύρα. Ο ασθενής νιώθει έντονο και συνεχή πόνο στο πόδι.
Ο νευροχειρουργός, μέσω μίας τομής λίγων χιλιοστών, χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό χειρουργικό μικροσκόπιο και αφαιρεί το τμήμα του μεσοσπονδύλιου δίσκου που πιέζει τα νεύρα, ώστε να αποσυμπιεστούν και να σταματήσει ο πόνος στο πόδι (ισχιαλγία).
Η μικροδισκεκτομή γίνεται με γενική αναισθησία. Ο ασθενής συνήθως μένει το πρώτο βράδυ στο νοσοκομείο, αλλά εάν το επιθυμεί μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα.
Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική της μικροδισκεκτομής απαλλάσσει τον ασθενή από τον πόνο, δεν απαιτεί παραμονή στο κρεβάτι, η ανάρρωση είναι ταχύτατη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς είναι εντυπωσιακή.
Τις πρώτες μέρες μετά τη μικροδισκεκτομή ο ασθενής πρέπει να αποφύγει το σήκωμα βαρών, το βαθύ σκύψιμο και την οδήγηση. Ανάλογα με το είδος της δουλειάς που κάνει, θα χρειαστεί να απέχει από 2-4 εβδομάδες.
Πεταλεκτομή - θυριδοποίηση (μικροχειρουργική ή όχι) αποσυμπίεση σπονδυλικού σωλήνα
Η πεταλεκτομή μπορεί να εφαρμοστεί και στην αυχενική, τη θωρακική κι την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Στόχος της χειρουργικής θεραπείας είναι η αποκτάσταση του εύρους του σπονδυλική σωλήνα και η παράλληλη απελευθέρωση του νευρικού συστήματος από τα στοιχεία πίεσης επιφέροντας αποκατάσταση της λειτουργικότητας και αποφεύγοντας τη διατάραξη της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο νευροχειρουργός αρχικά εντοπίζει ακτινοσκοπικά με ακρίβεια το σημείο που χρίζει αποσυμπίεσης. Κατόπιν, μέσω μικρής τομής και με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και μικροχειρουργικών εργαλείων, προσεγγίζει και αφαιρεί τον σύνδεσμο καθώς και μέρος οστού σε κάποιες περιπτώσεις που ευθύνονται για τη στένωση. Η επέμβαση γίνεται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία και απαιτεί νοσηλεία συνήθως 24 ωρών, προσφέροντας άμεση επαναφορά της λειτουργίας των νεύρων και πλήρη ανακούφιση από τον πόνο.
Εφαρμόζοντας μικροχειρουργικά την τεχνική της πεταλεκτομής, εξαφαλίζεται μείωση του χειρουργικού τραύματος, μείωση του χρόνου νοσηλείας και μετεγχειρητικής αποκατάστασης και κυρίως μείωση της πιθανότητας δημιουργίας μηχανικής αστάθειας στον ασθενή, που μπορεί να δημιουργήσει μετεγχειρητικό πόνο.
Πεταλοπλαστική
Τι είναι η πεταλοπλαστική;
Η πεταλοπλαστική είναι μία αναίμακτη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος μικροχειρουργικής, που στόχο έχει την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων.
Ενδείκνυται για την αποκατάσταση της σπονδυλικής στένωσης και για την αφαίρεση ενδοκαναλικών όγκων (όγκων που αναπτύσσονται μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα).
Μέσω μίας μικρής οπίσθιας τομής και με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου και μικροχειρουργικών εργαλείων, αφαιρείται τμήμα του πετάλου δίνοντας τη δυνατότητα στον νευροχειρουργό να αποκαταστήσει το φυσιολογικό εύρος του σπονδυλικού σωλήνα ή να αφαιρέσει τον όγκο.
Στο πέρας της επέμβασης, γίνεται επανατοποθέτηση-πλαστική του πετάλου και έτσι αποκαθίσταται η φυσιολογική ανατομία της περιοχής.
Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία.
Η πεταλοπλαστική δεν προκαλεί κακώσεις στους υγιείς ιστούς και επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του ασθενή, καθώς δεν έχει επιπτώσεις στη στήριξη της σπονδυλικής στήλης.
Αρθοπλαστική δίσκου
Η σύγχρονη αρθροπλαστική δίσκου (τεχνητή αντικατάσταση δίσκου) εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου της αυχενικής και της οσφυϊκής μοίρας.
Μέσω μικρής τομής αφαιρείται ο δίσκος που έχει υποστεί βλάβη και τοποθετείται τεχνητός δίσκος, με κινητικές δυνατότητες παρόμοιες με αυτού του φυσιολογικού.
Με την αρθροπλαστική δίσκου αποκαθίσταται η σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης και το φυσιολογικό εύρος του σπονδυλικού σωλήνα.
Η επέμβαση γίνεται υπό συνεχή νευροπαρακολούθηση, δίνοντας τη δυνατότητα στον νευροχειρουργό να προσεγγίσει τον στόχο του, αποφεύγοντας τυχόν τραυματισμό υγιών νευρικών δομών.
Η μικροχειρουργική αρθροπλαστική γίνεται υπό γενική αναισθησία και συνήθως απαιτεί νοσηλεία 24 ωρών. Υπάρχει πλήρης αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες εντός μίας εβδομάδας.
Η αρθροπλαστική του δίσκου αφορά επιλεγμένους ασθενείς με προβλήματα δισκοπάθειας στην αυχενική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Σπονδυλοδεσία
Τι είναι η σπονδυλοδεσία;
Η σπονδυλοδεσία είναι με απλά λόγια το “δέσιμο” (συμπαγής ένωση) δύο ή περισσότερων σπονδύλων μεταξύ τους και στόχο έχει να σταθεροποιήσει ένα τμήμα της σπονδυλικής στήλης.
Μπορεί να περιλαμβάνει την αυχενική, τη θωρακική ή την οσφυοϊερά μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή συνδυασμό αυτών.
Η σπονδυλοδεσία, αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και συνήθως αφορά περιπτώσεις όπως:
- δισκοπάθεια πολλαπλών επιπέδων
- κατάγματα σπονδυλικής στήλης
- σπονδυλική στένωση
- σπονδυλόλυση – σπονδυλολίσθηση
- σκολίωση – κύφωση
- σπονδυλαρθρίτιδα – σπονδυλίτιδα
- αυχενική μυελοπάθεια
- μεταστάσεις όγκων στη σπονδυλική στήλη
Η επεμβατική μέθοδος της σπονδυλοδεσίας, εφαρμόζεται σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, όπου η αναγκαιότητα ευρείας αποσυμπίεσης των νευρικών δομών είναι επιβεβλημένη ή υπάρχει ήδη μηχανική αστάθεια της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί βασική αιτία των συμπτωμάτων του ασθενούς.
Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, επιλέγεται η πρόσθια, η πλάγια ή η οπίσθια προσπέλαση ή συνδυασμός των τεχνικών αυτών.
Η μοντέρνα χειρουργική προσέγγιση της σπονδυλοδεσίας περιλαμβάνει ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, όπου με μικρές τομές, μικρή απώλεια αίματος και μικρή διάρκεια νοσηλείας και αποκατάστασης, επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών μεταλλικών ελασμάτων τιτανίου σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.
Οι τεχνικές της σπονδυλοδεσίας ταξινομούνται ανάλογα με τη χειρουργική τεχνική σε:
- πρόσθια σπονδυλοδεσία (η προσέγγιση της πάσχουσας περιοχής γίνεται από τον πρόσθιο σπονδυλικό χώρο)
- πλάγια σπονδυλοδεσία (η προσέγγιση της πάσχουσας περιοχής γίνεται από τον πλάγιο σπονδυλικό χώρο)
- οπίσθια σπονδυλοδεσία (η προσέγγιση της πάσχουσας περιοχής γίνεται από τον οπίσθιο σπονδυλικό χώρο)
Επιπρόσθετα, ανάλογα με την τοποθέτηση ή όχι συνθετικού μοσχεύματος στη θέση του μεσοσπονδυλίου δίσκου (διασωματικά) ταξινομούνται σε:
- διασωματική σπονδυλοδεσία (τοποθέτηση συνθετικού υλικού-μοσχεύματος στη θέση του αφαιρεθέντος μεσοσπονδυλίου δίσκου)
- διαυχενική σπονδυλοδεσία (συγκράτηση των σπονδυλικών σωμάτων με βίδες δια του αυχένα των σπονδύλων)
Ανάλογα με τον τρόπο της χειρουργικής προσπέλασης ταξινομούνται σε:
- διαδερμική σπονδυλοδεσία (τοποθέτηση των υλικών της σπονδυλοδεσίας με πολύ μικρές οπές του δέρματος, χωρίς χειρουργική τομή)
- ανοιχτή σπονδυλοδεσία (υλοποίηση της σπονδυλοδεσία μέσω ανοιχτής δερματικής τομής)
Ι. Πρόσθια αυχενική σπονδυλοδεσία (διασωματική σπονδυλοδεσία – ACIF)
Η πρόσθια αυχενική σπονδυλοδεσία (διασωματική σπονδυλοδεσία – ACIF) είναι τεχνική κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρος ο δίσκος και τη θέση του καταλαμβάνει ένας συνθετικός κλωβός που εμπεριέχει οστικό μόσχευμα.
Στόχος της πρόσθιας αυχενικής σπονδυλοδεσίας είναι η αφαίρεση του δίσκου και των οστεόφυτων που πιέζουν τα νεύρα και τον νωτιαίο μυελό και η ακινητοποίηση του μεσοσπονδύλιου διαστήματος ώστε να μειωθεί ο πόνος.
Η σπονδυλοδεσία μπορεί να περιλαμβάνει πέραν της χρήσης κλωβού και οστικού μοσχεύματος (stand alone), ειδικής πλάκας τιτανίου η οποία τοποθετείται στην πρόσθια επιφάνεια των σπονδυλικών σωμάτων και συγκρατείται με κοχλίες τιτανίου που τοποθετούνται διασωματικά.
Ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα από τη χειρουργική επέμβαση και επιστρέφει πολύ σύντομα στις καθημερινές του ασχολίες, ελεύθερος συμπτωμάτων.
II. Oπίσθια διαυχενική σπονδυλοδεσία σπονδυλικής στήλης
Τι είναι η οπίσθια διαυχενική σπονδυλοδεσία της σπονδυλικής στήλης;
Η οπίσθια διαυχενική σπονδυλοδεσία αφορά το σύνολο των μοιρών της σπονδυλικής στήλης (αυχενικής, θωρακικής, οσφυοϊεράς).
Στην οπίσθια διαυχενική σπονδυλοδεσία, ο χειρουργός σταθεροποιεί τους σπονδύλους με κοχλίες τιτανίου (διαυχενικές βίδες) συμβατές με μαγνητικό τομογράφο, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με ράβδους, ενώ τοποθετείται στην οπίσθια επιφάνεια της σπονδυλικής στήλης οστικό μόσχευμα που είτε έχει ληφθεί από τον ασθενή (αυτόλογο μόσχευμα) είτε όχι (ετερόλογο μόσχευμα).
Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη όπως η μικροδισκεκτομή ή η πεταλεκτομή.
Με την οπίσθια διαυχενική σπονδυλοδεσία σταματούν να υφίστανται οι πιέσεις που ασκούνται στα νεύρα, σταματά ο πόνος και το μούδιασμα και αποφεύγεται η πιθανότητα παράλυσης των άκρων.
Στόχος είναι η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης η αποφυγή ή αντιστροφή ενός νευρολογικού ελλείμματος.
III. Πρόσθια διασωματική σπονδυλοδεσία οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ALIF)
Η πρόσθια διασωματική σπονδυλοδεσία οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ALIF) είναι τεχνική σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης μέσω οστικής σπονδυλοδεσίας ανάμεσα στα οσφυϊκά σπονδυλικά σώματα με χρήση μοσχευμάτων.
Μέσω μιας τομής στην πρόσθια κοιλιακή χώρα, αφαιρείται ο κατεστραμμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος και στη θέση του τοποθετείται κλωβός με μοσχεύματα, διατείνοντας το μεσοσπονδύλιο διάστημα και αποσυμπιέζοντας νευρικές ρίζες.
Η σταθερότητα του κλωβού ενισχύεται με ειδικούς κοχλίες (οστικές βίδες) που εισέρχονται στο εσωτερικό των σπονδυλικών σωμάτων και τον συγκρατούν στη θέση του.
Τα μοσχεύματα, με το πέρασμα του χρόνου ενσωματώνονται και δημιουργούν ισχυρές οστικές γέφυρες με τους παρακείμενους σπονδύλους.
Με την πρόσθια διασωματική σπονδυλοδεσία (ALIF) αντιμετωπίζονται επιλεγμένα περιστατικά με εκφυλιστική δισκική νόσο των δύο κατώτερων επιπέδων της σπονδυλικής στήλης (Ο4/Ο5 και Ο5/Ι1) με τους ασθενείς να παρουσιάζουν συμπτωματολογία χρόνιας οσφυαλγίας-ισχιαλγίας και ισχυρές ενδείξεις μηχανικής σπονδυλικής αστάθειας.
Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη του χειρουργείου.
Τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνουν ότι:
- είναι αναίμακτη
- αποτελεί ελάχιστα επεμβατική τεχνική
- δεν απαιτεί αφαίρεση των οπίσθιων σπονδυλικών στοιχείων
- δεν προκαλεί τραύμα των οπίσθιων μυών της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα να είναι πολύ ήπιος ο μετεγχειρητικός πόνος
- μπορεί να αποτελεί τη λύση σε ασθενείς με ένα προγενέστερο χειρουργείο στην κατώτερη οσφυϊκή μοίρας της σπονδυλικής στήλης, όπου οι συμφύσεις αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για μία αναγκαία επανεπέμβαση
ΙV. Πλάγια διασωματική σπονδυλοδεσία (XLIF)
Τι είναι η πλάγια διασωματική σπονδυλοδεσία (XLIF);
Η πλάγια διασωματική σπονδυλοδεσία είναι μία σχεδόν αναίμακτη τεχνική σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης.
Υπό συνεχή νευροφυσιολογικό έλεγχο, γίνεται μία τομή 2-4 εκατοστών στα πλάγια της σπονδυλικής στήλης και επιτυγχάνεται η προσπέλαση του πάσχοντος μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Ο πάσχων δίσκος αντικαθίσταται με ένα εμφύτευμα που ανατάσσει το μεσοσπονδύλιο διάστημα, το οποίο έχει υποστεί καθίζηση και διορθώνει την ολίσθηση του σπονδύλου.
Η πλάγια διασωματική σπονδυλοδεσία και έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα: δεν καταστρέφει τους μύες και τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης, ενώ αποφεύγεται και η επαφή με το σπονδυλικό σωλήνα, που περιέχει τις νευρικές ρίζες και τον νωτιαίο μυελό.
Ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο σε 24-48 ώρες.
V. Oπίσθια οσφυϊκή διασωματική σπονδυλοδεσία με τεχνική ΤLIF
Η οπίσθια οσφυϊκή διασωματική σπονδυλοδεσία με τεχνική TLIF είναι μια μικροεπεμβατική τεχνική σταθεροποίησης και αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης, η οποία πραγματοποιείται μέσω του τρήματος, από την μία πλευρά της σπονδυλικής στήλης.
Ο χειρουργός σταθεροποιεί τους σπονδύλους με την τοποθέτηση συνθετικού μοσχεύματος από τιτάνιο στη θέση του αφαιρεθέντος μεσοσπονδυλίου δίσκου και ενισχύει τη σταθεροποίηση – διορθώνει τυχόν παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με κοχλίες από τιτάνιο (διαυχενικές βίδες) συμβατές με μαγνητικό τομογράφο) οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με ράβδους εκατέρωθεν.
Οστικά μοσχεύματα τοποθετούνται τόσο στο μεσοσπονδύλιο χώρο και εντός του μοσχεύματος του τιτανίου, όσο και στα πλάγια της σπονδυλικής στήλης.
Τα μοσχεύματα, με το πέρασμα του χρόνου ενσωματώνονται και δημιουργούν μία ενιαία οστική μάζα (ισχυρές οστικές γέφυρες με τους παρακείμενους σπονδύλους και εξασφαλίζεται η σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης (οστική σπονδυλοδεσία).
Η οπίσθια διασωματική σπονδυλοδεσία (TLIF) δίνει τη δυνατότητα ισχυρής σταθεροποίησης και ικανής αποσυμπίεσης στη σπονδυλική στήλη μονόπλευρα, χωρίς να απαιτείται εκατέρωθεν προσπέλαση.
Εξασφαλίζει μικρότερες βλάβες σε οστά, συνδέσμους και μυς της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα να είναι μικρός ο λιγότερος ο πόνος, μικρότερος ο χρόνος νοσηλείας και πιο γρήγορη η αποκατάσταση.
Σωματεκτομή Σπονδυλικής Στήλης
Η σωματεκτομή είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική και εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση, που γίνεται σε περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και παρουσιάζουν μεγάλες παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης με βλάβες τόσο εκτεταμένες, ώστε να μην επιτρέπουν την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικά τεχνικών.
Στόχος της επέμβασης είναι η ολική ή μερική αφαίρεση των κατεστραμμένων σπονδύλων επιφέροντας αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων.
Η σωματεκτομή σπονδυλικής στήλης αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης σπονδυλοδεσίας.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Μετά την αφαίρεση του κατεστραμμένου σπονδυλικού σώματος, ακολουθεί στήριξη της σπονδυλικής στήλης με τεχνητά σπονδυλικά εμφυτεύματα τιτανίου.
Σπονδυλοπλαστική - κυφοπλαστική
Τι είναι η σπονδυλοπλαστική;
Η σπονδυλοπλαστική είναι μία διαδερμική τεχνική που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις σπονδυλικών καταγμάτων.
Είναι δυνατόν να εκτελεστεί υπό τοπική η γενική (συνήθως) αναισθησία. Υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση εισάγεται μία ειδική βελόνη έως τον πάσχοντα σπόνδυλο. Όταν προσεγγίσει το ακριβές σημείο, εγχύεται μέσω αυτή της βελόνης οστικό τσιμέντο στον κατεστραμμένο σπόνδυλο, το οποίο σκληραίνει άμεσα, σταθεροποιώντας τα κατάγματα. Είναι δυνατό να απαιτείται η λήψη βιοψίας πριν την έναρξη έγχυσης οστικού τσιμέντου.
Η ανακούφιση από τον πόνο είναι εντυπωσιακή, ενώ σταματά η εξέλιξη της κύρτωσης που συνοδεύει συνήθως τις περιπτώσεις συμπιεστικών καταγμάτων.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά για κάθε σπόνδυλο. Ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα και επιστρέφει στην εργασία του και στις λοιπές καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.
Τι είναι η κυφοπλαστική;
Η κυφοπλαστική είναι μία διαδερμική μικροεπεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης (συνήθως της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας) με την ενίσχυσή τους με ειδικό οστικό τσιμέντο.
Γίνεται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τον ασθενή υπό γενική (συνήθως) αναισθησία.
Μέσα στον σπόνδυλο εισάγεται ένα ειδικό μπαλόνι το οποίο φουσκώνει και αποκαθιστά το σχήμα του σπασμένου σπονδύλου και το εύρος του σπονδυλικού σωλήνα, ενώ ταυτοχρόνως ανορθώνει τον σπόνδυλο επαναφέροντάς τον στο αρχικό του σχήμα και θέση.
Το κενό που δημιουργείται όταν ξεφουσκώσει το μπαλόνι, γεμίζει με οστικό τσιμέντο, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί και να σταθεροποιηθεί το σπονδυλικό σώμα.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά για κάθε σπόνδυλο. Ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα και επιστρέφει στην εργασία του και στις λοιπές καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα, με την προϋπόθεση να αποφεύγει την άρση βάρους για έναν μήνα. Η ανακούφιση από τον πόνο είναι θεαματική.
Μικροχειρουργική αφαίρεση όγκων της σπονδυλικής στήλης
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία των περισσότερων περιστατικών ασθενών που έχουν όγκο στη σπονδυλική στήλη.
Ο χειρουργός έχει στη διάθεσή του σειρά σύγχρονων επεμβατικών τεχνικών και ηλεκτρονικών βοηθημάτων, που του επιτρέπουν την πρόσβαση στον όγκο και την αφαίρεσή του, την αποφυγή τραυματισμού των όμορων υγιών νευρικών δομών και την ταυτόχρονη αποκατάσταση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης.
Η ανάπτυξη της μικροχειρουργικής με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και τη βοήθεια της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης, έχουν συμβάλλει ώστε οι εξαιρέσεις όγκων της σπονδυλικής στήλης να γίνονται μέσω μικρών τομών, σχεδόν αναίμακτα και με μεγάλα ποσοστά ολικής αφαίρεσης. Ταυτόχρονα επιτρέπουν μικρότερους χειρουργικούς χρόνους, μικρότερη νοσηλεία και πολύ γρήγορη αποκατάσταση.