Μεταστατικός / καρκινικός πόνος

Μεταστατικός καρκινικός πόνος

Πολλοί καρκινοπαθείς έρχονται αντιμέτωποι με τον χρόνιο πόνο. Συχνά ο πόνος είναι το βασικό σύμπτωμα που φανερώνει τελικά την ύπαρξη ή την επιδείνωση της νόσου.

Για την ανακούφιση του πόνου, οι καρκινοπαθείς έχουν πρόσβαση σε αναλγητικά φάρμακα και επεμβατικές θεραπείες.

Η αναλγητική φαρμακευτική αγωγή είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με την ανοχή του ασθενούς στον πόνο και στις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από τη μακροχρόνια λήψη της αγωγής.

Όταν ο έντονος πόνος δεν υποχωρεί με τη συστηματική χορήγηση αναλγητικής αγωγής, οι ασθενείς με καρκίνο, πάντα με την καθοδήγηση του ογκολόγου και του νευροχειρουργού, έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε επεμβατικές θεραπείες που τους ανακουφίζουν δραστικά από τον χρόνιο πόνο.

Αντιμετώπιση καρκινικού πόνου με εμφύτευση αντλίας

Η εμφύτευση και διαχείριση της αντλίας πόνου γίνεται από τον νευροχειρουργό προκειμένου να ανακουφίζεται ο ασθενής που πάσχει από καρκίνο με συνεχείς εγχύσεις αναλγητικού φαρμάκου.

Εμφύτευση αντλίας πόνου

Η εμφύτευση αντλίας πόνου είναι μία επεμβατική τεχνική αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, η οποία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί και συγχρόνως υπάρχει ανάγκη μακροχρόνιας χορήγησης αναλγητικών, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές και συνεχείς παρενέργειες.

Ιδανικά, η τεχνική της εμφύτευσης αντλίας πόνου εφαρμόζεται σε δύο στάδια. Αρχικά με την τοποθέτηση ενός καθετήρα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ο οποίος συνδέεται με μία εξωτερική αντλία, προκειμένου να δοκιμαστεί η δραστικότητα των φαρμάκων και η σωστή δοσολογία.

Ο νευροχειρουργός, μετά από συνεχείς προσαρμογές της δόσης, εξατομικεύει την αγωγή. Όταν υπάρξει ικανή μείωση του πόνου, χωρίς την εμφάνιση παρενεργειών, σε δεύτερη φάση ο νευροχειρουργός συνδέει τον καθετήρα με μία μόνιμη αντλία, η οποία εμφυτεύεται υποδόρια στην κοιλιακή χώρα.

Η αντλία αυτή μπορεί να είναι προγραμματιζόμενη ή σταθερής ροής, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Μετά την τοποθέτηση της αντλίας πόνου, ο ασθενής επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τον νευροχειρουργό προκειμένου να γίνεται η επαναπλήρωση της αντλίας με τη φαρμακευτική ουσία, αλλά και η προσαρμογή της δόσης, όταν κριθεί απαραίτητο.

Ποια είναι τα οφέλη της εμφύτευσης αντλίας πόνου;

Η εμφύτευση αντλίας πόνου και η σωστή διαχείρισή της, εκτός από την προφανή προσφορά της στη σημαντική μείωση του πόνου, βοηθά τον ασθενή που πάσχει από καρκίνο και στον ψυχολογικό τομέα. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, μειώνει το αίσθημα κατάθλιψης και φόβου που δημιουργεί ο χρόνιος πόνος, ενώ συμβάλλει δραστικά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή, επιτρέποντάς του την επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τοπικές διηθήσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο, η κατάλληλη τεχνική για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου είναι οι τοπικές διηθήσεις.

Υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, προσεγγίζεται με εξαιρετική ακρίβεια το σημείο έναρξης του πόνου και ακολουθεί η διήθηση του σημείου με τοπικές αναισθητικές ουσίες.

Οι τοπικές διηθήσεις, αποτελούν μία ενδεδειγμένη πρακτική για την καταπολέμηση του χρόνιου πόνου των καρκινοπαθών. Πρόκειται για τοπική υποδόρια διήθηση με διάλυμα τοπικών αναισθητικών και κορτικοειδούς, που απευαισθητοποιούν τους υποδοχείς του πόνου, προσφέροντας σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής του ασθενή και αισθητή μείωση του πόνου.

Εμφύτευση δεξαμενής Ommaya

H δεξαμενή Ommaya είναι ένα μικρό ρεζερβουάρ (port) που εμφυτεύεται από τον νευροχειρουργό υποδόρια στην κεφαλή ή στο πλάι της κοιλιάς και έναν καθετήρα που καταλήγει στο κοιλιακό σύστημα του εγκεφάλου ή στον υπαραχνοειδή χώρο της σπονδυλικής στήλης.

Το ρεζερβουάρ Ommaya, χρησιμοποιείται για την παροχή φαρμάκων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Η επέμβαση για την εμφύτευση της δεξαμενής Ommaya διαρκεί περίπου μία ώρα.

Η δεξαμενή Ommaya, δεν απαιτεί καμία συντήρηση και δίνει στον γιατρό τη δυνατότητα χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και τη λήψη δειγμάτων εγκεφαλονωτιαίου υγρού για εξετάσεις.

Το ρεζερβουάρ Ommaya, βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και του επιτρέπει να επιστρέψει στην καθημερινότητά του.

Εμφύτευση δεξαμενής Ommaya
ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ OMMAYA

Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, μοναδικός και ότι για κάθε ασθενή η ιδανική θεραπεία είναι απόλυτα εξατομικευμένη. Είμαι στη διάθεσή σας.