Πως αντιμετωπίζεται η επιληψία;

Η αντιμετώπιση της επιληψίας γίνεται με φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις, στις οποίες η νευροχειρουργική επέμβαση είναι η λύση, όπως σε ασθενείς που έχουν πολύ συχνά επιληπτικές κρίσεις και δεν ανταποκρίνονται στα αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται νευροχειρουργική αντιμετώπιση η επιληψία;

Σε ασθενείς που εξακολουθούν να έχουν συχνές, σοβαρές επιληπτικές κρίσεις παρά τη φαρμακευτική αγωγή που παίρνουν (φαρμακο-ανθεκτική επιληψία) είναι αναγκαία η νευροχειρουργική αντιμετώπιση της νόσου.

Οι ασθενείς με φαρμακο-ανθεκτική επιληψία έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον δύο αντιεπιληπτικά φάρμακα στις μέγιστες δόσεις τους, καθώς και συνδυασμό φαρμάκων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται νευροαπεικόνιση με στόχο να διαπιστωθεί εάν υπάρχει δομική αιτιολογία της επιληψίας. Η μαγνητική τομογραφία δείχνει στις περισσότερες περιπτώσεις εάν υπάρχουν φλοιικές δυσπλασίες, οι οποίες αποτελούν συχνά την αιτία επιληψίας και θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά. Εάν χρειαστεί γίνεται συνδυασμός μαγνητικής, PET, CT και μαγνητοεγκεφαλογραφίας (MEG).

Νευροχειρουργική αντιμετώπιση της επιληψίας

Υπάρχουν τέσσερα είδη επεμβάσεων για την επιληψία:

  • Αφαίρεση της πρωτοπαθούς αιτίας, όπως παραδείγματος χάριν αφαίρεση ενός σηραγγώδους αιμαγγειώματος ή ενός μηνιγγιώματος.
  • Εστιακή εκτομή και εν των βάθει εγκεφαλική διέγερση

Κατά την εστιακή εκτομή αφαιρείται ο εγκεφαλικός ιστός από τον οποίο προέρχονται (πυροδοτούνται) και διασπείρονται οι επιληπτικές κρίσεις. Συνήθως βρίσκεται στην περιοχή του κροταφικού λοβού.

Η εστιακή εκτομή για την αφαίρεση της επιληπτογόνου εστίας και την απαλλαγή του ασθενούς από τις κρίσεις, είναι αποτελεσματική μόνο σε περιπτώσεις που οι επιληπτικές κρίσεις προέρχονται σταθερά από συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία είναι προσπελάσιμη
(πχ αμυγδαλο-ιπποκαμπεκτομή).

Η αντιμετώπιση της πηγής των επιληπτικών κρίσεων μπορεί να γίνει με απόλυτη ακρίβεια με τη χρήση πολύ μικρών μόνιμων ηλεκτροδίων στο βάθος του εγκεφάλου (εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση DBS) χωρίς να καταστρέφονται νευρικοί ιστοί.

  • Επέμβαση αποσύνδεσης, κατά την οποία διακόπτεται χειρουργικά η οδός εξάπλωσης της επιληπτικής κρίσης, παραδείγματος χάριν με πολλαπλές υποχοριοειδείς εκτομές.
  • Διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου (VNS), είναι μία συμπληρωματική θεραπεία σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή ή δόκιμη η χειρουργική εκτομή.
vns
Διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου (VNS)

Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου (VNS) γίνεται με την τοποθέτηση στο στήθος μίας μικρής συσκευής (διεγέρτη) που θυμίζει βηματοδότη. Η συσκευή αυτή στέλνει ηλεκτρικά σήματα προς το αριστερό πνευμονογαστρικό νεύρο στην πορεία του στον τράχηλο αυξάνει την καταστολή του φλοιού του εγκεφάλου, μειώνει την πιθανότητα κρίσεων και προσφέρει στους ασθενείς με επιληψία σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, μοναδικός και ότι για κάθε ασθενή η ιδανική θεραπεία είναι απόλυτα εξατομικευμένη. Είμαι στη διάθεσή σας.