ΘΡΟΜΒΩΤΙΚΟ ΙΣΧΑΙΜΟΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
ΘΡΟΜΒΩΤΙΚΟ ΙΣΧΑΙΜΟΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Τι είναι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η συχνότερη μορφή εγκεφαλικού και αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Στο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο διακόπτεται η ροή του αίματος προς ένα μέρος του εγκεφάλου, συνεπώς διακόπτεται και η μεταφορά οξυγόνου στα εγκεφαλικά κύτταρα, επειδή υπάρχει εγκεφαλική θρόμβωση ή εγκεφαλική εμβολή.

Iσχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Εγκεφαλική θρόμβωση: Δημιουργείται θρόμβος (πήγμα αίματος) μέσα σε μία αρτηρία του εγκεφάλου, η οποία εμποδίζει τη ροή του αίματος. Είναι ο πιο κοινός τύπος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εγκεφαλική εμβολή: Ένα τμήμα συνήθως μίας αθηρωματικής πλάκας, που αποκολλάται από μία αρτηρία, ωθείται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και εισέρχεται σε στενότερες εγκεφαλικές αρτηρίες. Η παροχή αίματος διακόπτεται λόγω του φραγμένου αγγείου.

Παροδική ισχαιμική προσβολή (ΤΙΑ): Αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για πιθανό μελλοντικό εγκεφαλικό επεισόδιο και αντιμετωπίζεται ως νευρολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η εκδήλωσή του είναι αποτέλεσμα της παροδικής υποάρδευσης κάποιου τμήματος του εγκεφάλου.

Τα συμπτώματα του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου

Συνήθη συμπτώματα είναι η δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση, απώλεια ή θόλωση της όρασης στο ένα μάτι ή μούδιασμα στο χέρι ή στο πόδι. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε λιγότερο από 20 λεπτά και σχεδόν πάντα μέσα σε μία ώρα.

Περίπου στο 30% των εγκεφαλικών επεισοδίων, έχει προηγηθεί μία ή περισσότερες ισχαιμικές προσβολές λίγες μέρες, εβδομάδες ή και μήνες πριν από το εγκεφαλικό.

Πως θα καταλάβετε ότι κάποιος παθαίνει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Εάν κάποιος εμφανίσει ξαφνικά κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και υποψιαστείτε ότι παθαίνει εγκεφαλικό, σκεφτείτε ΑΠΛΑ.

Άκρα: Αδυναμία ή μούδιασμα σε ένα άκρο
Πρόσωπο: Δυσκολία στην κίνηση (μούδιασμα) στη μισή πλευρά του προσώπου
Λόγος: Προβλήματα εκφοράς λόγου ή και αντίληψης
Άμεσα: Άμεσα πρέπει να μεταφερθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο

Πως αντιμετωπίζεται το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Διεπιστημονική ομάδα με εξειδικευμένους νευρολόγους, νευροχειρουργούς, επεμβατικούς νευροακτινολόγους, αναισθησιολόγους, επεμβατικούς καρδιολόγους, και εντατικολόγους αντιμετωπίζει με τη χρήση υπερσύγχρονων διαγνωστικών εργαλείων και των πλέον σύγχρονων διαθέσιμων θεραπειών, σε 24ωρη βάση τις περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η άμεση αντιμετώπιση του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι υψίστης σημασίας.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΑ ΑΕΕ-MRI
ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΑ ΑΕΕ-MRI

Θεραπείες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου

Όταν υπάρχει απόφραξη μεγάλου αγγείου, επεμβαίνουμε άμεσα, επιλέγοντας κατά περίσταση, αλλά πάντα σε επείγουσα βάση, μία εκ των παρακάτω ενδεδειγμένων τεχνικών που χρησιμοποιούνται στις επείγουσες αυτές περιπτώσεις:

  • Θρομβόλυση
  • Θρομβεκτομή
  • Κρανιεκτομή

Θρομβόλυση: Η επείγουσα θρομβόλυση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα όταν εφαρμοστεί μέσα στις 3 πρώτες ώρες από τη στιγμή της εμφάνισης των συμπτωμάτων και αφορά την ενδοφλέβια ή ενδοαρτηριακή χορήγηση του θρομβολυτικού παράγοντα tPA (αλτεπλάσης).

Θρομβεκτομή: Η θρομβεκτομή έχει άριστα αποτελέσματα εάν γίνει μέσα στις πρώτες 6 ώρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ειδικοί καθετήρες εισέρχονται συνήθως στη μηριαία αρτηρία του ποδιού, φθάνουν στο αποφραγμένο αγγείο και με την τοποθέτηση στεντ ανάκτησης (stent retriever) αφαιρείται ο θρόμβος.

Η άμεση αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου, μέσα σε λίγες ώρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου, σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς, που παλαιότερα θα κατέληγαν με μόνιμη αναπηρία, φεύγουν από το νοσοκομείο 48 ώρες μετά την θρομβεκτομή.

Κρανιεκτομή: Η επείγουσα κρανιεκτομή εφαρμόζεται σε ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου περιστατικά, που το εγκεφαλικό οίδημα, το οποίο αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ισχαιμίας δεν μπορεί να το ανεχθεί ο εγκέφαλος του ασθενούς. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις.

Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, μοναδικός και ότι για κάθε ασθενή η ιδανική θεραπεία είναι απόλυτα εξατομικευμένη. Είμαι στη διάθεσή σας.