Κορωνοϊός: Συχνά προκαλεί νευρολογικές βλάβες
Χωρίς να εισβάλλει στον εγκέφαλο ή στα νεύρα, ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές βλάβες.
Νέα μελέτη που έγινε στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι ο ένας στους επτά ανθρώπους που κόλλησαν κορωνοϊό και νοσηλεύθηκαν με COVID-19, αντιμετώπισαν ποικίλες νευρολογικές βλάβες, από προσωρινή σύγχυση εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στον οργανισμό, μέχρι εγκεφαλικά επεισόδια και επιληπτικές κρίσεις στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν φλεγμονές στον εγκέφαλο ή στα νεύρα (μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα), υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει άμεση εισβολή του ιού SARS-CoV-2.
Οι νευρολογικές επιπλοκές του COVID-19 μπορεί να είναι σοβαρές και να αυξήσουν κατά 38% την πιθανότητα θανάτου ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ αυξάνουν κατά 28% τις πιθανότητες να χρειαστεί ο ασθενής μακροχρόνια θεραπεία ή αποκατάσταση αμέσως μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός επιτίθεται άμεσα στο νευρικό σύστημα, αλλά οι νευρολογικές επιπλοκές είναι οι βασικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε όσους ασθενούν σοβαρά και έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου για μεγάλες περιόδους.
Οι πρώτες μελέτες που είχαν γίνει στην Ασία και την Ευρώπη, είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας λοίμωξης από τον κορωνοϊό.
Ένα από τα άλλα βασικά ευρήματα της μελέτης ότι κοινά νευρολογικά προβλήματα (όπως η σύγχυση που προκαλεί η ανισορροπία των ηλεκτρολυτών) αλλά και η νεφρική ανεπάρκεια εμφανίζονται συνήθως εντός του πρώτου 48ωρου εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων του COVID-19, όπως πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή και βήχας.
Οι μισοί από τους ασθενείς που αντιμετώπισαν νευρολογικά προβλήματα ήταν άνω των 71 ετών, δηλαδή μεγαλύτεροι από τους υπόλοιπους ασθενείς με COVID-19 (με μέση ηλικία τα 63 έτη) που δεν εμφάνισαν εγκεφαλική δυσλειτουργία.
Είναι γνωστό ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά, αλλά κύριος στόχος του φαίνεται ότι είναι οι πνεύμονες, όπου προκαλεί τεράστια δυσκολία στην αναπνοή, στερώντας από τον οργανισμό το οξυγόνο που χρειάζεται για να παραμείνει ζωντανός.
Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα και στον εγκέφαλο ήταν ένα άλλο κοινό νευρολογικό πρόβλημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, κώμα ή μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.
Όπως είπαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Γκρόσμαν, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι ιατροί πρέπει να ακολουθούν πιο επιθετική τακτική προκειμένου να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα του οξυγόνου στους ασθενείς με COVID-19 (όπως η έγκαιρη διασωλήνωση) καθώς έτσι θα μπορούσαν να σταματήσουν, να αποφευχθούν ή να αναστραφούν τα νευρολογικά προβλήματα που παρουσιάζουν.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: https://n.neurology.org/content/early/2020/10/05/WNL.0000000000010979