Τι είναι ο αποφρακτικός υδροκέφαλος;

Αποφρακτικός υδροκέφαλος δημιουργείται όταν υπάρχει απόφραξη στο κοιλιακό σύστημα του εγκεφάλου εξαιτίας όγκου, συγγενούς ανατομικής ανωμαλίας, αιματώματος, σύμφυσης ή φλεγμονής, που προκαλούν μείωση ή πλήρη αποκλεισμό της ροής του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Σε επείγουσες καταστάσεις (οξύς υδροκέφαλος) όπου ο ασθενής είναι σε λήθαργο και απειλείται η ζωή του, τοποθετείται εξωτερική κοιλιακή παροχέτευση και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό απορρίπτεται εκτός του οργανισμού.

Ποια είναι τα συμπτώματα του αποφρακτικού υδροκέφαλου;

  • Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος)
  • Διαταραχή όρασης
  • Ναυτία, έμετοι
  • Διαταραχή επιπέδου συνείδησης (λήθαργος, σύγχυση, βυθιότητα-υπνηλία)
  • Διαταραχή στον καρδιακό ρυθμό και στον ρυθμό της αναπνοής (βραδυκαρδία και ταχύπνοια)
Αποφρακτικός υδροκέφαλος
Αποφρακτικός υδροκέφαλος

Χειρουργική αντιμετώπιση του αποφρακτικού υδροκέφαλου

  • Αναίρεση της αιτίας του αποφρακτικού υδροκεφάλου

Στις περιπτώσεις που η αιτία του υδροκεφάλου είναι κάποια βλάβη που καταλαμβάνει χώρο και αποφράσσει τη φυσιολογική επικοινωνία των κοιλιών του εγκεφάλου, η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης αποτελεί και την οριστική και μοναδική λύση του προβλήματος.

  • Τοποθέτηση βαλβίδας εγκεφάλου

Όταν δεν είναι δυνατή η αναίρεση της αιτίας της αποφρακτικής υδροκεφαλίας ή η νευρολογική εικόνα του ασθενούς δεν το επιτρέπει, τοποθετείται βαλβίδα παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

3η κοιλιοστομία

Τι είναι η 3η κοιλιοστομία;

Σε ασθενείς με υδροκέφαλο, η αιτία του οποίου είναι η απόφραξη του υδραγωγού Sylvius, που ενώνει την 3η με την 4η κοιλία, ενδείκνυται η ενδοσκοπική 3η κοιλιοστομία.

Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, κατά την οποία μέσω μίας μικρής κρανιοανάρτησης λίγων χιλιοστών, οδηγείται με τη βοήθεια νευροπλοηγητή ένα νευροενδοσκόπιο μέχρι το έδαφος της 3ης κοιλίας, όπου δημιουργείται μία μικρή οπή.

Η παράκαμψη της αιτίας της απόφραξης και η αποκατάσταση της ροής του εγκεφαλονωτιαίου υγρού προς την περιοχή της μεσοσκελιαίας δεξαμενής, προκειμένου να απορροφηθεί, λύνει το πρόβλημα του ασθενούς.

Βασικό πλεονέκτημα της 3η κοιλιοστομίας, είναι η αποφυγή τοποθέτησης βαλβίδας εγκεφάλου, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο επιπλοκών που μπορεί να προκληθούν σε βάθος χρόνου.

Η επέμβαση διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο μέσα σε 24 ώρες.

Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, μοναδικός και ότι για κάθε ασθενή η ιδανική θεραπεία είναι απόλυτα εξατομικευμένη. Είμαι στη διάθεσή σας.