Πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες (ιδιοπαθείς κεφαλαλγίες)

Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες (ιδιοπαθείς κεφαλαλγίες) δεν έχουν συγκεκριμένη αιτία και στον απεικονιστικό έλεγχο με μαγνητική ή αξονική τομογραφία, δεν εντοπίζονται παθολογικά ευρήματα.

Υπάρχουν φάρμακα που μειώνουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα των πονοκεφάλων, αλλά δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τις πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες.

Κεφαλαλγία τάσεως

Κεφαλαλγία τάσεως

Η κεφαλαλγία τάσεως είναι η πιο συνηθισμένη μορφή πονοκεφάλου, που εντοπίζεται αμφοτερόπλευρα στους κροτάφους και στο μέτωπο. Ο ασθενής έχει την αίσθηση ότι ασκείται πίεση στο κεφάλι του, είτε σαν σφίξιμο είτε σαν βάρος πάνω στο κεφάλι.

Η κεφαλαλγία τάσεως αντιμετωπίζεται με κοινά αναλγητικά την ώρα της κρίσης και σπανιότερα με προφυλακτική αγωγή.

ημικρανία

Ημικρανία

Τι είναι η ημικρανία;

Η ημικρανία είναι μία κρίση πολύ έντονου πονοκεφάλου, συνήθως στο μισό ημισφαίριο του κεφαλιού και εντοπίζεται τις περισσότερες φορές πίσω από το μάτι και τον κρόταφο. Είναι όμως δυνατό να εντοπίζεται σε διαφορετικό σημείο κάθε φορά.

Ο πόνος της ημικρανίας είναι τόσο έντονος που η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, αδυνατεί να λειτουργήσει φυσιολογικά ή να δουλέψει την ώρα της κρίσης.

Η ημικρανία είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες. Μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι και λίγες μέρες.

Συνήθη συμπτώματα της ημικρανίας:

  • πόνος που έχει την αίσθηση ρυθμικότητας μαζί με τον παλμό μας
  • έμετος
  • ευαισθησία στο φως και τον ήχο
  • δυσφορία από έντονες μυρωδιές

Η θεραπεία της ημικρανίας περιλαμβάνει πληθώρα φαρμάκων τα οποία χωριγούνται είτε ως προφυλακτική αγωγή είτε ως θεραπεία κατά την εκδήλωσή της.

Αθροιστική κεφαλαλγία

Αθροιστική κεφαλαλγία

Τι είναι η αθροιστική κεφαλαλγία;

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι από τους πιο επώδυνους πονοκεφάλους που υπάρχουν. Ο πόνος είναι διαπεραστικός, εντοπίζεται πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, συνήθως πίσω από το μάτι και στον κρόταφο και συνοδεύεται από δάκρυα και ρινική συμφόρηση ή καταρροή στην ίδια πλευρά του κεφαλιού που εντοπίζεται ο πόνος.

Η αθροιστική κεφαλαλγία παρουσιάζει έξαρση κατά περιόδους, με μορφή πολλαπλών κρίσεων μέσα σε ένα 24ωρο και συχνά την ίδια ώρα της ημέρας.

Η περιοδικότητα της αθροιστικής κεφαλαλγίας φαίνεται να σχετίζεται με το “ρολόι” του οργανισμού που βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.

Η αντιμετώπιση της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι κυρίως φαρμακευτική.

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για τις κεφαλαλγίες

  • Aποκλεισμοί (διηθήσεις) με τοπικά αναισθητικά και / ή στεροειδή των περιφερικών νεύρων και των γαγγλίων τόσο της κεφαλής, όσο και του αυχένα. Στοχεύονται κυρίως τα ινιακά νεύρα, ορισμένοι κλάδοι του τριδύμου νεύρου, το σφηνοϋπερώιο γάγγλιο και το γασσέρειο γάγγλιο του τριδύμου
  • Eφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων στα ινιακά νεύρα, σε άλλα περιφερικά νεύρα της κεφαλής (πχ υπερκόγχιο, υπερτροχίλιο) και στο σφηνοϋπερώιο γάγγλιο
  • Nευροδιέγερση, τόσο η περιφερική των ινιακών νεύρων όσο και η κεντρική του υποθαλάμου

Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, μοναδικός και ότι για κάθε ασθενή η ιδανική θεραπεία είναι απόλυτα εξατομικευμένη. Είμαι στη διάθεσή σας.